Jag drömmer fortfarande om Orgonon

Reich, Peter

Jag drömmer fortfarande om Orgonon

Reich, Peter

Bakhåll
Hft tråd, s k danskt band (Lund, 2024)
233
554981

Peter Reichs bok Jag drömmer fortfarande om Orgonon i översättning och med efterord av Christian Ekvall.

Wilhelm Reich var en av psykologihistoriens mest extrema personligheter. Han var elev till Freud men deras olika syn på sexualiteten ledde till att de bröt med varandra.

Reichs kontroversiella sexualforskning och annorlunda terapimetoder tvingade honom från land till land i Europa. När det blev omöjligt för honom att stanna kvar i Tyskland (vid det nazistiska maktövertagandet 1933) öppnade han istället praktik i Köpenhamn, men där motarbetades han så till den grad av tidningarna och andra att han inom kort förlorade uppehållstillståndet och måste lämna landet.

Hösten 1933 kom han till Sverige. Han höll ett uppmärksammat föredrag i Lund och fram till oktober 1934 tog han emot patienter på Hotell Tunneln (rum 407) i Malmö. Åter bildades det opinion mot honom och hans visum drogs in.

Därefter fem år i Oslo, sedan USA.

I USA lanserade han även sina omstridda teorier om en särskild kosmisk energi, orgon, som han påstod hade starkt läkande egenskaper.

Reich byggde så kallade ackumulatorer - trälådor med metallfolie i väggarna - som patienten skulle vistas i för att ta emot orgon. Med hjälp av så kallade molnfångare - konstruktioner av metallrör som riktades mot himlen - menade Reich att orgonenergin i atmosfären kunde styras och vädret kontrolleras. USAs myndigheter var starkt kritiska till vad han höll på med. Han häktades och dömdes till två års fängelse för kvacksalveri.

Han avled under oklara omständigheter i sin fängelsecell 1957, sextio år gammal.

Peter Reich (född 1944) är son till Wilhelm.

Han är författare till denna ömsinta barndomsskildring (engelsk titel: A Book of Dreams, svensk titel: Jag drömmer fortfarande om Orgonon) om hur han som tio-elva-tolvåring lever med sin far på lantegendomen Orgonon i Maine där ackumulatorerna byggs och molnfångarna brukas och de amerikanska myndigheterna till sist ingriper.

Boken ger oss både unika kunskaper om den märklige Wilhelm Reich som person och intressanta inblickar i hur det kan vara att växa upp med en välmenande men oerhört dominant far, en pappa som är innerligt älskad men mycket svår att riktigt förstå och som av omgivningen betraktas som allt ifrån visionärt geni till komplett galning.

Boken kom ut 1973 och har med tiden blivit något av en kultbok, besjungen av både Patti Smith och Kate Bush. Nu för första gången på svenska, i översättning av Christian Ekvall som även har skrivit det initierade efterordet.

Peter Reichs bok Jag drömmer fortfarande om Orgonon i översättning och med efterord av Christian Ekvall. ISBN 978-91-7742-612-7. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 240 sidor.

Nyskick

225 kr
Köp
;