Visa från inneröra

Öberg, Mats

Visa från inneröra

Öberg, Mats

CD
MBRCD-002
2022
2023
1000524630
Ny
Inplastad.

Mats Öberg har gjort det igen, skapat musik som trotsar alla genre-gränser. Vi lånar recensionen från Folkbladet i Umeå för att ge en bild av albumet "Visa från inneröra":

"Går det att göra musik av tinnitus? Ja, om man heter Mats Öberg är allt möjligt. Mats lider som många andra musiker själv av denna hörselskada, som medför att huvudet ständigt är fullt av plågsamma ljud.

Titelspåret på hans nya album "Visa från inneröra" anspelar på tinnitusen, men också på pianisten Jan Johanssons 60-talsklassiker "Visa från Utanmyra". Gemensamt för båda dessa musikanter är nyfikenheten och viljan att prova nya stigar i tonernas värld.


Och världsmusik kan man väl kalla det som en av Umeås främsta kulturexporter presenterar. Grundförutsättningen är jazzen, dess öppenhet och tillåtande karaktär. Som alltid när det gäller Mats Öberg lurar dessutom Frank Zappa i kulisserna, med sin humor och smått anarkistiska inställning.

Men musikens riktning bestäms också av de medhjälpare Mats och producenten Dan Bornemark anlitat. När Jonas Knutsson, en annan umeexport, ansluter med sin sopransax i "Rush people" blir det en halsbrytande kombination av Västerbottens-polska och Weather Report-fusion.

Munspelet plockar Mats naturligtvis fram och den här gången låter det mer Toots Thielemanns än Stevie Wonder. En garvande Toots på rullskridskor, naturligtvis.

Synten är den musikaliske trollkarlens huvudinstrument, men det är alltid en stor njutning när han, som i "Signes tankar" sätter sig vid en akustisk flygel och här ackompanjerar Signe Bornemark. Då går rottrådarna tillbaka till både Monica Z och Mats morbror Bernt Egerbladh. Gåshud!

Albumet är så fyllt av överraskande möten och utflykter att varje avlyssning blir en upptäcktsfärd, där Mats också har ovärderlig hjälp av spelkompisar som barndomsvännen Morgan Ågren på trummor och folkmusikerna Ale Möller och Lena Willemark.

Det vore frestande att kalla Mats Öberg en musikalisk kameleont, men det är ju egentligen tvärtom. Kameleonten ändrar färg alltefter den skiftande bakgrunden för att inte synas, men Mats ändrar färg och tonart för att sticka av från omgivningen.

Han är något av en musikens Emil i Lönneberga, ett busfrö, som drar med sig alla andra på ständigt nya upptåg. Och vi följer glatt med, för det går inte att sitta still till de här ständigt skiftande rytmerna."

Utvikningskonvolut i papp, 8 spår.

  1. Visa från inneröra
  2. That´s right hoy hoy
  3. Turn the key
  4. Rush people
  5. Signes tankar
  6. Planet Hjördis
  7. Dream loops
  8. När solen går upp
Pris: 180 kr
Köp